machines en systemen voor stomerij / wasserij / kledingbeheer

Nieuws

Maandag 10 september 2018

stoomerette t'Vlak

Stoomerette t' Vlak in Barendrecht heeft afscheid genomen van de per. Na eerst geruime tijd met 1 Böwe machine ervaring opgedaan te hebben met Higlow was nu het moment aangebroken om de andere Per machines vaarwel te zeggen.
Gekozen is om naast de bestaande 25 KG Böwe nog eens twee Böwe machines te plaatsen.
Het zijn multisolvent machines met een laadgewicht van 15 en 30 Kg zodat nu 70 kg reinigings capasiteit gerealiseerd is.
De 15 kg machine zal vooral ingezet worden voor lichte en delicate kledingstukken. De 30 kg machine ook van de premiumline zal ingezet worden voor het zwaardere productie werk. Deze machine is voor een zeer groot gedeelte uitgevoerd in R.V.S, zoals naast de standaard delen ook het tankenblok en het destilleer.
Deze machine heeft 2 rotatie filters waardoor er ook nog erg flexibel met de reinigings programma's kan worden omgegaan.
Zoals elke Böwe van de premiumline zijn er standaard multionderhouds programma's aanwezig waarmee een tijdsbesparing in deze programma's kan worden verkregen.
Vanwege deze installatie kon ook het leidingwerk in dit deel van het bedrijf aangepakt worden zodat stoomerette t' Vlak nu klaar is voor de toekomst.
 

Woensdag 5 september 2018

Bowe Pi 360

Bij Carraibean Laundry service op Bonaire hebben we een nieuwe Böwe PI 360 reinigings machine geleverd en in gebruik gesteld. Deze 18 kg machine heeft het werk van de oude Böwe P300 machine overgenomen.
Carraibian Laundry service verwerkt kleding van het hele eiland van hotels en bedrijven en particulier goed.
De machine is uitgevoerd in de slimline uitvoering wat inhoud dat het destilleer achter de trommel is gesitueerd waardoor we een smalle machine krijgen.
Ook de slimline uitvoering heeft standaard drie tanken en geluidsarme warmtepomp. 

Vrijdag 31 augustus 2018

Böwe MI lijn

Stomerij Wasserij de Ambassade in den Haag heeft een nieuwe Böwe machine.
Na vele jaren met een Böwe Per machine gereinigd te hebben is er nu een nieuwe Böwe Mi360 machine geinstalleerd.
Deze 18 kg multisolvent machine is het nieuwe hart van de stomerij.
De vorige machine heeft vanaf 1992 zijn werk gedaan maar de technische en milieueisen brachten de heer Pieterse tot een investering in een Böwe Multisolvent machine waarin gereinigd zal gaan worden met Sensene.
De Computer met touchscreen en kleuren scherm is zeer eenvoudig te bedienen en overzichtelijk. Door de voorgeprogrammeerde reinigings en onderhouds programma's is de machine breed inzetbaar en gebruiks vriendelijk.
Vanwege de uitvoering van deze machine zijn er voor de gebruiker mogelijkheden om subsidie aan te vragen. 
Dit kan helpen om een beslissing over de aanschaf van een nieuwe machine te maken.
 

Vrijdag 10 augustus 2018

Black Forrest machine

Stomerij Puur heeft een nieuwe Böwe multisolvent machine in gebruik genomen. Deze Premiumline machine is voorzien van drie tanken en twee filters waardoor er heel flexibel verschillende kleuren en stoffen gedurende de dag gereinigd kunnen worden.
Deze machine werkt met de reinigings vloeistof K 4 waarmee ook in de vorige machine gereinigd werd.
De nieuwe Siemens besturing die op deze machine is geinstalleerd is de eerste in Nederland. Het grote touchscreen scherm geeft alle benodigde informatie tijdens gebruik over de status van het proces. Daarnaast kan  de gebruiker alle informatie over de machine in deze computer opzoeken.
Met deze Siemens control computer zijn er nog meer procesmatige items te automatiseren. zo is er de mogelijkheid om een sensor bij te bestellen die de vervuiling van de vloeistof kan bepalen en daarmee het proces kan beinvloeden zodat er b.v. minder vloeistof gedestilleerd hoeft te worden.
Deze Black Forrest uitvoering is een mooie aanvulling op de zeer verzorgde winkel inrichting van stomerij Puur.


 

Vrijdag 8 juni 2018

Nieuwe Böwe Machine

Bij stomerij Cramers cleaningservice in Amsterdam hebben we een nieuwe Böwe Multisolvent machine van het Type Mi 360 geplaats.
Na vele jaren met een Böwe K16 te hebben gewerkt was het nu het moment om een nieuwe machine met destilleer te plaatsen.
De MI360 machine is uit de MI lijn van Böwe. Deze lijn bestaat uit een P en een M serie in de belading capasiteit van 12,15 en 18 kg. 
Deze MI machine heeft een trommel van 360 liter, 3 tanken, standaard 1 filter en een destilleer.
Een tweede filter is optioneel en kan vanaf fabriek of later geinstalleerd worden.
De voorgeprogrammeerde reiniging en onderhoudprogramma's zijn ruim voldoende maar er is ook voldoende mogelijkheid voor speciale klant gebonden programma's op te slaan.
Deze Multisolvent machine gaat van start met KWL maar de mogelijkheid om eenvoudig op een andere alternatieve vloeistof over te gaan geldt ook in deze MI lijn 
 

Donderdag 24 mei 2018

Nieuwe Privacy Wetgeving

Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe wet omtrent privacy gegevens in (AVG).
Ons privacy statement in nu ook op onze site te vinden.

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevens bescherming. De wet stelt ons strenge eisen aan hoe bedrijven om moeten gaan met persoonlijke gegevens van medewerkers, klanten, leveranciers en alle andere relaties.
Dit geldt voor elk bedrijf in Europa, van zzp'er tot multinational.
Als u meer wilt weten hoe Polymark omgaat met uw gegevens, lees dan ons privacy statement via de link onder in de home page. Op verzoek sturen wij u een exemplaar op.

Woensdag 18 april 2018

Open dagen

Wij kunnen terugkijken op geslaagde open dagen die wij organiseerde onder de noemer: Polymark Informatie dagen.
In twee dagen tijd hebben wij zo'n 80 bezoekers gehad.
Deze hebben zich uitgebreid laten informeren over Spot Software voor de stomerij, Shirt finishing met Fimas apparatuur en de mogelijkheden met persen met het nieuwste model Pantex persen.
Bufa care toonde, als medeorginisator van het evenement, Wetcleaning en Natwas systemen met automatische zeepdosering en Domus wasapparatuur.
Op Maandag was ook de firma Kreusler van de partij om ook hun visie op de dry- en wetcleaning uit te dragen.
Mocht u niet in de gelegenheid geweest zijn om deze dagen te bezoeken, maak dan een afspraak met de mensen van Polymark.

Woensdag 28 maart 2018

OPEN DAGEN

Onder de naam Informatie dagen zal Polymark op zaterdag 7 en maandag 9 april open dagen organiseren op de vestiging in Nieuwegein.
In de ruime showroom zullen er doorlopend demonstraties zijn met onder andere wet cleaning, in samenwerking met Bufa care, Persen op de nieuwste Pantex pers, en shirt finishing op Fimas apparatuur. Laundry bv zal een aantal Ipso machine uit hun uitgebreide ranche aan de bezoekers tonen. Tevens zullen de uitgebreide mogelijkheden van het speciaal voor de stomerij ontworpen SPOT business software getoond worden. De SPOT software kan ook nauw samenwerken met Metalprogetti kleding opslag en sorteer sytemen. 
Ook Böwe machines zullen niet ontbreken en hier zal zeker over de keuze vrijheid van te gebruiken reinigingvloeistoffen gesproken worden.
Beide dagen zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur en iedereen is welkom, graag wel even aanmelden via info@polymark.nl

Zaterdag 24 maart 2018

Netex Jaarprijzen

Op Zaterdag 24 maart zijn op de Netex Worksopdag de Jaarprijzen uitgereikt aan diverse stomerijen. 
Zo mocht stomerij Van Kan uit Leidschendam de NETEX Marketing jaarprijs 2018 in ontvangst nemen.
De Innivatie jaarprijs ging naar stomerij Hartevelt in De Meern en de Duurzaamheids jaarprijs naar stomerij Texon in Tilburg.
De YEP award, een prijs voor de jonge ondernemer in de stomerij branche, is dit jaar uitgerijkt aan Bertul Zeyrek van stomerij Zeyrek uit Arnhem.
Wij feliciteren alle prijswinnaars met de gewonnen prijzen.
 
 

Maandag 5 februari 2018

Van Per naar ...

Omschakelen naar alternatieven reinigingsmiddelen voor chemische reinigingsmachines.
Als leverancier van Böwe reinigingsmachines krijgen wij regelmatig de vraag van een klant welke reinigingsvloeistof zij het beste kunnen kiezen. Deze vraag is echter nog één stap te ver. Eerst moet er een besluit vallen over de vraag of er afscheid genomen kan worden van het reinigingsmiddel Per. Pas als deze vraag volmondig met JA is beantwoord, komt de keuze van een alternatieve reinigingsvloeistof aan de beurt.
Het woord alternatief is een belangrijk woord in dit vraagstuk. De nieuwgekozen reinigingsvloeistof is een vervanger voor de bekende reinigingsvloeistof Per. De eigenschappen van de alternatieve reinigingsvloeistoffen zijn echter anders.
Een reden voor het overstappen naar een alternatieve reinigingsvloeistof kan verschillende achtergronden hebben. Voorbeelden zijn; dat de bodem is gesaneerd en dat nieuwe vervuiling voorkomen dient te worden; milieubewuster reinigen; de klant wil meer zelf kunnen reinigen met een mildere reinigingsvloeistof.
Pas na deze keuze kan er onderzocht worden welke vloeistof bij de nieuwe situatie past. Daarnaast zal er ook een situatie moeten ontstaan dat men op een positieve manier met de nieuwe reinigingsvloeistof kan leren omgaan.
Iedere alternatieve reinigingsvloeistof heeft zijn producteigen voor- en nadelen, zoals minder reinigingskracht dan Per, een producteigen geur, vergrauwing en een minder snelle scheiding van water en reinigingsvloeistof. De leveranciers die alternatieve reinigingsvloeistoffen verkopen, kunnen u hier tot in detail over inlichten.
Al met al heeft iedere alternatieve reinigingsvloeistof zijn eigen methode om het gewenste resultaat te behalen. Belangrijk bij het opstarten met een alternatieve reinigingsvloeistof is dat er voldoende informatie beschikbaar wordt gesteld voor de direct betrokken medewerkers die met deze nieuwe methode, nieuwe reinigingsvloeistof en wellicht nieuwe machine moeten werken.
Vanwege de andere eigenschappen van de alternatieve vloeistoffen, kunnen deze niet gebruikt worden in een Per machine.
Met omschakeling naar een alternatief reinigingsmiddel blijft dezelfde wetgeving van kracht:
  • Elke reinigingsvloeistof is Vluchtige Organische Stoffen (VOS)-registratieplichtig en dient daarom een VOS-boekhouding te hebben;
  • Maximaal toegestaan verlies van vloeistof is 2% van het totaal gereinigde aantal kg textiel per jaar in een machine;
  • Contactwater vanuit de machine altijd via een contactwater reiniger verwerken voor lozing van het water in het riool;
  • Al het afval uit de reinigingsmachine, uit destilleer en filter, altijd als milieubelastende stoffen laten afvoeren, zodat dit op de juiste wijze door specialisten kan worden verwerkt;
  • Het bevoegd gezag kan aanvullende maatregelen treffen.
Bij de brancheorganisatie Netex zijn er rapporten beschikbaar, waarbij de details van alle reinigingsvloeistoffen in kaart zijn gebracht.

 
Er komen geregeld nieuwe alternatieve reinigingsvloeistoffen bij. Deze zullen net als de huidige altijd een lager soortelijk gewicht hebben dan water. Dit in tegenstelling tot Per dat een zwaarder soortelijk gewicht heeft dan water.
Naast chemisch reinigen is er ook nog het wetcleaning proces beschikbaar. Hierbij wordt met speciale wasprogramma’s en vloeibare zepen een chemisch reinigingsproces nagebootst. Deze methode vraagt veel vakkennis van de operator en kan tot maximaal 70% van de aangeboden kleding voor chemisch reinigen ingezet worden.
Bij chemisch reinigen waar er van droog tot droog wordt gewerkt in dezelfde machine, wordt in het hele proces alle vloeistof hergebruikt. Het afval wordt gecontroleerd afgevoerd. Bij wetcleaning is een aparte wasmachine en droger nodig en wordt al het gebruikte water en de zeeprestanten rechtstreeks afgevoerd in het riool.
Indien u wilt overstappen naar een alternatieve reinigingsvloeistof, investeer in tijd, zodat u uw toekomstige reinigingsproces geslaagd kunt laten verlopen.